Je bekijkt nu Werken in spinnerij Twenthe
btrhdr

Werken in spinnerij Twenthe

  • Berichtcategorie:Weeftoerist

Sinds een jaartje werk ik in het gebouw van spinnerij Twenthe. Dit vind ik heel bijzonder. Het brengt me dichtbij het textielverleden van Almelo.

Mijn moeder werkte als jonge meid in de weverij van Ten Cate. Dat was op 10 minuten lopen van Spinnerij Twenthe. Vlak voordat de weverij verdween was er nog een open dag. Natuurlijk wilde m’n moeder nog graag kijken waar ze 40 jaar eerder gewerkt had. Ik was een jaar of 10-12 en mocht mee. Vond het heel indrukwekkend toen m’n moeder demonstreerde hoe een geknapte inslagdraad gerepareerd moest worden. Ze greep alsof ze nog nooit anders gedaan had, de schietspoel in z’n vlucht vast, repareerde de draad en liet de spoel weer via een geleider over en onder de kettingdraden vliegen.

Het gebouw waarin ik werk was dus de spinnerij.

De prachtige bogen zijn bewaard gebleven. Ondanks dat ik heel ander werk doe dan spinnen, realiseer ik me iedere dag dat ik in een gewezen spinnerij werk. Een heel bijzondere plek.