Je bekijkt nu Bussemakerhuis

Bussemakerhuis

  • Berichtcategorie:Weeftoerist

Het bussemakershuis in Borne vertelt over het textielverleden van Borne. En als je het over Borne en Textiel hebt, dan moet je het ook hebben over de familie Spanjaard. Het Bussemakershuis vertelt dat het bezit van de familie Spanjaard zich uitstrekte over Borne. Niet alleen de stoomspinnerij en weverij was van Spanjaard, maar ook b.v. de kruidenierswinkel in het dorp.

Bekende textielmerken als Teddy en Cinderella komen van Spanjaard. Ik herinner me dat ik in de trouwdoos (gratis doos die je kon bestellen als je ging trouwen (begin tachtiger jaren) een kortingsbon voor Cinderella lakens kreeg. Ook met kortingsbon waren deze lakens voor mij niet betaalbaar

Op de zolder heeft het Bussemakershuis een viertal zeer oude getouwen, waarop regelmatig geweven wordt. Er zijn zo’n 12 dames die plaatsnemen achter het getouw, werd mij verteld. Vooral weven zijn theedoeken, die beneden verkocht worden. Op deze getouwen is heel goed te zien waar de naam weefriet vandaan komt. De rieten zijn nl. nog van echt riet.

Afgelopen vrijdag was ik in het Bussemakershuis voor de tentoonstelling “een leven lang weven”. Vriendelijk werd ik ontvangen en kreeg ik een privé rondleiding. Zeer de moeite waard om hier binnen te kijken.