Je bekijkt nu Textile Researc Centre

Textile Researc Centre

  • Berichtcategorie:Weeftoerist

Het Textile Research Centre (TRC) werd in 1991 opgericht en is gevestigd op Hogewoerd 164, in Leiden. Het doel van TRC is om vanuit de humane en sociale wetenschappen textiel, kleding en accessoires te onderzoeken. Dit doet TRC vanuit twee focussen t.w.: kleding en indentiteit, dus wat mensen dragen om te zeggen wie ze zijn en de pré-industriële textieltechnologie.

Om haar doelstellingen te bereiken heeft en is het TRC verschillende collecties aan het opbouwen, waaronder een textiel- en kledingcollectie en een referentieverzameling voor vezels, draden, kleurstoffen, weefsels, enzovoort. Daarnaast wordt het onderzoek ondersteund door de bibliotheek van het TRC (ongeveer 3000 boeken, een grote verzameling artikelen, evenals beeldmateriaal zoals foto’s, prenten en briefkaarten). Studenten, ontwerpers en academici komen uit vele landen naar Leiden om de faciliteiten van het TRC te gebruiken en om workshops en cursussen bij te wonen.

Het TRC is momenteel bezig met het opbouwen van een referentiecollectie van monsters en feitelijke objecten die kunnen worden gebruikt voor identificatiedoeleinden, evenals (in sommige gevallen) het leveren van monsters voor de analyse van textiel (vezel, kleurstof, DNA, enz. Analyse). Deze collectie omvat vezelsamples, draadsoorten, geweven en niet-geweven vormen, kant, geborduurd en bedrukt textiel, evenals verschillende soorten apparatuur voor het maken van textiel. Deze referentiecollectie is beschikbaar voor onderzoeksinstellingen en wetenschappers om te helpen bij het identificeren van textiele vormen en technieken. Het TRC werkt samen met het Nationaal Forensisch Instituut in de opbouw van deze faciliteit.

TRC heeft zowel online als fysieke tentoonstellingen.