Je bekijkt nu Spinsteen

Spinsteen

In een kringloop Lycka in Beilen kocht m’n man een spinnewiel. Een opknappertje dat op het eerste oog een home-made spinnewiel leek. Toch bleek dit niet het geval. De sticker op het wiel verwees naar De Spinsteen in Orvelte. Op internet vind ik De Spinsteen aan de melkweg 1 in Orvelte. In verschillende gidsen wordt De Spinsteen genoemd als een bedrijf in textiel. Nergens een verwijzing naar een website o.i.d. De Kamer van Koophandel heeft het bedrijf niet zijn haar register staan, wat zoveel betekent als dat dit bedrijf niet (meer) bestaat. Betekent dus dat er voor ons opknappertje niet eenvoudig aan onderdelen te komen is.

Tijdens m’n speurtocht op internet kwam ik “de spinsteen” vaak als straatnaam tegen. Nog nooit had ik van een spinsteen gehoord. Dus daar eens wat verder op gegoogeld. En wat leuk……. dit wist ik toch helemaal niet…. een spinsteen was vroeger een onderdeel van wat tegenwoordig een spintol heet. Ze kunnen zelfs dateren uit 2300 v. ChristusPeter van der Sluijs heeft het over 3000 v. Christus als het gaat om het spinnen van wol en vlas met een spinsteen (de rondere versie) of de spinschijf (plattere versie).

Een spintol bestaat uit een spinsteentje of spinschijfje en een spil. Een spil is een spinstokje dat in de opening van de spinsteen/schijf gestoken wordt. Samen vormen ze een geheel waarbij het spinsteentje/schijfje als een soort van vliegwiel fungeert.

Zie hier verschillende voorbeelden van spinsteentjes.