Toen Sjoerd en ik in 2010 ons huidige huis kochten, zat hier nog de 1e keuken uit 1969 in. Ondanks de mooie retro-uitstraling, wat een reden zou zijn om de keuken te behouden, was de keuken gewoon op. Reden voor ons om een nieuwe keuken uit te zoeken.
De keuken uitzoeken was zo gedaan. Waar we niet uitkwamen was de muur. Moest die betegeld worden? Platen tegen de muur? We bleven puzzelen en behielpen ons met de aftandse keuken. Eindelijk bij een keukenboer zagen we het licht. Zij hadden een opstelling waarbij de muur boven de kookplaat behangen was met glasvezelbehang. Om te zorgen dat deze mooi zou blijven en goed schoon te houden, was deze tot 3x toe in de botenlak gezet. Dit moest het gaan worden. Maar niet de grijze glasvezelmuur van de keukenboer. Ik had al eerder gezien dat je eigen foto’s kon laten drukken op glasvezel behang. Ineens was het duidelijk dat de foto die ik maakt in “Bambouseraie” gebruikt zou worden voor de muur onder de hangende kastjes. Voor de andere muur is een bijpassende kleur groene verf gekozen waarmee het glasvezelbehang gekleurd is. Nu na 10 jaar verveelt het me nog steeds niet. En het behang ziet er nog uit als op dag 1.
In die tijd wist ik bij een winkel die overjarig textiel in de aanbieding deed, precies 2 keukenhanddoeken en 2 theedoeken te scoren in de juiste kleur groen. Nu anno 2020 is het keukenlinnen bijna tot de draad toe versleten.
Inmiddels heb ik leren weven en nadat ik in de Handwoven van mei 2013 deze zomer/winter theedoek zag, heb ik besloten om van dit patroon keukenhanddoeken en theedoeken te maken. Wel wilde ik een duidelijk visueel en tactiel verschil tussen de handdoeken en de theedoeken hebben. Om dit te bereiken wilde ik in de keukenhanddoeken een aantal patroondraden weven met katoenen Chenille. Maar waar is dit te koop? Na wat speurwerk kwam ik bij De Rozengang terecht waar ik een kleurkaart aangevraagd heb.
Na wat experimenteren met verschillende kleuren, waarbij het fotobehang uitgangspunt was, kwam ik op onderstaande het kleurenspectrum uit. (noot: de kleuren komen beter overeen met het fotobehang aan de muur, dan bij de digitale foto)
Normaliter zou ik wat garens pakken om die bij de fotomuur te houden. Helaas had ik geen kleuren garen wat hierbij paste. Omdat ik nooit te veel voor m’n garen wil betalen ben ik terecht gekomen bij een restpartij van een garenfabriek. In de loods moest ik dus kiezen welke kleuren ik wilden. Om te voorkomen dat ik verkeerde kleuren mee zou nemen heb ik van het fotobehang verschillende kleuren ingelezen met Colar grab. Vervolgens heb ik verschillende kleuren die volgens mij in aanmerking hiermee vergeleken. Ik zag dat de kleuren weliswaar niet exact hetzelfde waren, maar wel in de buurt kwamen.
Volgens patroon zou met 8/2 katoen 9 draden op een cm geweven moeten worden. Ik vind dat veel te stijf. Zeker voor theedoeken. Ik ben daarom gegaan voor 7 draden op een cm voor de theedoeken. Voor de handdoeken wilde ik wat meer stijfheid en heb daarvoor 8 draden per cm gekozen. En zo zijn ze geworden. Klik op de foto voor de vergroting.