Je bekijkt nu Broddellap

Broddellap

  • Berichtcategorie:Divers

Alle cursisten namen weefwerk mee. Dit weefwerk zou gebruikt gaan worden voor de oefening “weefwerk bespreken”. De docent vroeg aan mij om m’n werk te tonen. Ik dook m’n tas in er er kwamen meerdere stukken uit. “Ik begin met deze broddellap”, kondigde ik de eerste lap aan. Verbaasd was ik dat de docent hierin hoorde dat ik m’n eigen werk aan het afkraken was.

Op dat moment vroeg ik me af of een broddellap alleen een positief iets is in Twente? Zou het woord streekgebonden zijn? Na mijn uitleg dat een broddellap voor mij een oefenlap is, waar bij wijze van spreken bloed, zweet en tranen in zitten en de aanloop is tot een uiteindelijk werkstuk en dat ik trots ben op mijn trial-and-error lap, heb ik het gelaten. Tot gisteren……

Gisteren zette ik een dubbele schering op met het doel een broddellap te maken. Moest glimlachen bij de gedachte dat ik al bij voorbaat trots ben op de fouten, missers, lessen en successen die in deze lap gaan zitten. Door de cursus twijfelde ik over de naam die ik de lap gaf. Daarom de betekenis erbij gezocht.  De Nederlandse Encyclopedie zegt: 1) Breilap 2) Oefenlap voor borduur- of handwerk 3) Oefenlap voor handwerken.

Er is dus helemaal niks raars aan dit woord. Het is dus ook niet iets typisch Twents. Vrolijk ging ik verder met m’n broddellap.