Je bekijkt nu Docentendag 2022

Docentendag 2022

Dit jaar werd de docentendag van het Weefnetwerk gehouden in de Volmolen in Amersfoort. In de Volmolen is de katoendrukkerij gevestigd. Een zeer inspirerende plek in Oud Amersfoort met een eeuwenlange connectie met textiel.

Naast serieuze onderwerpen zoals het de doorontwikkeling van de modulaire cursus naar een heuse weefopleiding en ideeën sprokkelen over hoe het ambacht weven, dat immaterieel Erfgoed is ook voor de toekomst bewaard kan blijven, hebben we ook onze handjes laten wapperen.

Nathalie, onze gastvrouw, vertelde vol enthousiasme over de geschiedenis van de Volmolen en over het ontstaan van de originele houten stempels voor het bedrukken van katoen. Dat hebben we ook allemaal zelf uitgeprobeerd.

Daarna hebben we uitleg gekregen over de tentoonstelling zeven x weven, dat nog t/m 10 juli a.s.  te zien is. Echt fantastisch mooi werken. Toch was er één die er voor mij uitsprong en dat was “de Jas” van Mirjam Hagoort. Ik doe haar werk tekort door te zeggen dat ze een door haar gedragen jas uit elkaar gehaald heeft en daar wandkunst van gemaakt heeft. In feite is dit wel wat ze gedaan heeft, maar daarnaast heeft ze van het het uit elkaar halen van de jas ook een fantastisch kunstwerk gemaakt, wat vastgelegd is in een boek. Spreekt me enorm aan.