Variaties in technieken

De linnenbinding wordt vaak als basis gebruikt voor allerlei technieken. Een aantal van deze technieken wordt in deze paragraaf genoemd.

Sleepdraad weven

In het Engels heet die clasped weave. Voor deze techniek gebruik je twee verschillende kleuren garens. Het ene garen wikkel je op een steeklat of een schuitje en de andere mag op de bol of koon blijven.

In het filmpje hiernaast van Kelly Casanova zie je hoe het sleepdraadweven in z’n werk gaat. Zij weeft op een hevelrietgetouw. Als zij het riet naar beneden zet, dan zou je dat kunnen vergelijken met het heffen van even schachten op het schachten getouw. Zet ze het riet naar boven, dan is dat te vergelijken met het heffen van de oneven schachten.

De meest simpele vorm van sleepdraad weven is het weven met twee verschillende kleuren. Dit is ook mogelijk met meer kleuren.

Bij sleepdraadweven ontstaat er een dubbele inslag.

Leno

Leno is een manier om een open sierrand in het weefsel te maken. Dit kan bij alle soorten bindingen, maar persoonlijk vind ik deze het mooist in combinatie met de linnenbinding.

Voor deze sierrand heb je een patroonlat nodig. Je kunt hier ook een brede steeklat voor gebruiken. Op het filmpje hiernaast zie hoe de Leno rand gemaakt wordt.

Poolweefsel

Bij het poolweefsel maak je 2 linnen inslagen en vervolgens een inslag waarbij de inslagdraad om de pin gewikkeld wordt. Weer twee linneninslagen en vervolgens trek je de pin uit de lussenn om de volgende inslag weer te lussen. Zie bindingstekening hienaast waarbij de rode draad steeds de lusdraad is.

Net zoals bij het poolweefsel, kan je allerlei kunstige dingen verzinnen die je steeds tussen twee linneninslagen fixeert.

Stroken en andere materialen

Bij het poolweefsel worden er steeds twee linneninslagen gemaakt. Het is ook mogelijk om de kunstigheden als linnenbinding mee te weven en evt. te varieren in de trap/inslagwijze.

Lijnenspel

De linnenbinding geeft een mooie basis voor lijnen technieken. Deze worden niet in deze cursus behandeld.. Als eerste zie je hieronder links het leugenaarsweefsel en vervolgens de Anni Alberts lijnen.