Back

Linnenbinding saai?

Het meest eenvoudige weefsel dat je op een getouw kunt maken is een weefsel in linnenbinding. Is linnenbinding daarmee ook de saaiste binding?

Zelf vind ik de linnenbinding geweldig. Het geeft zoveel mogelijkheden en variaties dat ik me er bijna in kan verliezen. Dat is overigens niet altijd zo geweest. Toen ik net begon te weven, dacht ik dat de linnenbinding voor beginners was. Een ervaren weefster die benieuwd was naar mijn ervaringen tijdens de beginnerscursus vroeg mij hoe ver we gekomen waren na twee lessen basiscursus.

"We zijn nog maar bij de linnenbinding", vertelde ik haar. Ze keek ze me aan "Je doet net alsof de linnenbinding te min is voor je". Hierop antwoordde ik dat ik het maar een simpele binding vond en eigenlijk wel toe was aan iets moeilijkers. De uitleg die volgde door deze ervaren weefster heeft mijn blik op de linnenbinding voorgoed veranderd. Ze vertelde me namelijk twee dingen:

  1. Als je de linnenbinding perfect in een vierkantstelling kunt weven, met perfecte zelfkanten, dan bezit je de vaardigheden om alle weeftechnieken perfect uit te voeren.
  2. Als je goed kijkt naar willekeurige weefsels, dan zal je merken dat heel veel hiervan een variatie op de linnenbinding is. Veel linnenbindingen, zien er niet uit als een linnenbinding. Als er een binding is met veel variaties, dan is het de linnenbinding wel.

Nu ik mezelf inmiddels een ervaren weefster mag noemen, kan ik haar woorden alleen maar beamen. Ik zou een hele cursus kunnen vullen met alleen de linnenbinding. Dat gaan we nu niet doen omdat er ook andere bindingen op het programma staan. Toch hoop ik dat ik je in één cursusmiddag kan enthousiasmeren om de linnenbinding verder te ontdekken door onbeperkt te experimenteren.

De volgende variaties van de linnenbinding worden behandeld:

  • variaties door kleurgebruik
  • variaties in de binding
  • variaties door materiaalgebruik
  • riet (inrijg)variaties

Hierboven zie je werk van Roos Cox. Ook andere weefwerken van Roos vallen op door allerlei variaties op de linnenbinding.