Back

Het maken van perfecte zijkanten hangt van vele factoren af. Een aantal bepalende factoren zijn:

 • Garens die voor de inslag gebruikt worden
 • Onderdelen waar je inslagdraad aan kan blijven haken
 • De afstand van je weefwerk tot aan het riet
 • De ruimte die je de inslagdraad geeft
 • Blokkeren van een draad
 • …………………..

Advies dat ik van een oude weefster kreeg

Het advies die ik van een oude weefster kreeg was: “blijf met je vingers van de zijkanten af”. Ondertussen heb ik gemerkt dat dit een heel goed advies is als je al aardig wat ervaring hebt, weeft op een trappergetouw, een schuitje of schietspoel (het liefst met een spanningsregelaar) met daarin een klosje dat perfect opgewonden is.

Maar als je net begint met weven, dan heb je nog niet veel ervaring en bezit je vaak nog geen trappergetouw met een schuitje. Nee sterker nog: deze cursus is voor beginners en je leert weven op een hendelgetouw met steeklatten.

Desondank heb ik gemerkt dat veel cursisten gedurende de lessen steeds mooiere zijkanten weven.

Belangrijkste tips die ik je kan geven:

 • Neem de tijd. Er is geen enkele reden waarom je weefwerk gisteren afmoet. Kijk naar wat je doet en wat je gedaan hebt. Als je dit regelmatig doet dan hoef je zelden veel uit te halen.
 • Zorg dat je altijd voldoende draad hebt om de inslag met ruimte (boogje of schuin) in kunt leggen. Zodra de inleg draad te kort is, dan blokkeert de draad voor het aan de andere kant is. Het trekt dan vaak ook de vorige inslag strak. -> als dit toch gebeurt, weeft dan 2 inslagen terug om de spanning op de inslag draad er volledig uit te halen.
 • Zorg dat je inslagdraad nergens achter blijft haken. Een weefgetouw heeft vaak allerlei uitstekende¬† onderdelen, waar je draad gemakkelijk achter blijft haken. Het resultaat is dat je lusjes of lussen krijgt aan de zijkant van je werk.
 • Weef niet te ver door tot aan je riet. De sprong blijft hetzelfde (zie de tekening hiernaast), maar doordat jesteeds dichter naar het riet komt, wordt de hoek van je scheringsdraden anders. Naarmate de hoek groter wordt, komt er meer spanning op de scheringsdraden, waardoor deze druk gaat zet op de inslag.
 • Smokkeltip:¬†als het je steeds niet lukt om mooie zijkanten te weven, dan kan je ook kiezen om wol dat een mooie krimp heeft voor de inslag te gebruiken. Eventuele onregelmatigheden worden veel minder of verdwijnen zelfs na 1x wassen.

De uitkomende inslagdraad vasthouden tussen duim en wijsvinger

De oude weefster zal dit vloeken in de kerk vinden, maar er is niets op tegen om je de inslag die je zojuist aangeschoven hebt, bij de volgende inslag, precies op het eind vast te houden, zoals op de onderste foto. Je trekt nergens aan, maar je houdt alleen de uitkomende inslag draad gefixeerd, terwijl je de volgende inslagdraad inlegt.

Keuze van inslaggaren

Als je garens met verschillende eigenschappen gebruikt, kan het zijn dat er tijdens het weven een perfecte inslag ontstaat, maar dat het na het wassen begint te lubberen. Hieronder zie je een voorbeeld. Er is een stuk geweven met twee verschillende garens. De blauwe draad is fors gekrompen, de roze draad niet. Als je een rechte zijkant had willen hebben, dan is het onderstaande niet wat je wilt.

Opmerkingen

Twist

De ene kant van het weefsel heeft vaak een mooiere zelfkant dan de andere kant. Dit heeft te maken met de twist in de draad. Hoe sterker de twist, hoe groter het verschil kan zijn.

Veel weven

Verder is het krijgen van een perfecte zelfkant ook simpel een kwestie van oefenen en veel weefmeters maken. Laat je daarom niet ontmoedigen als je zelfkanten nog niet geweldig zijn.

Krimpen en bloemen helpt

Door voor de inslag garen te gebruiken dat een mooie krimp heeft en/of mooi gaat bloemen als het gewassen wordt, kan je kleine onregelmatigheden in je zelfkant prima opvangen.