Back

Schone Schijn

Een schijnpatroon is geen patroon. Toch geeft het de indruk dat het een patroon is en daarom heet het een schijnpatroon.

Bij de foto hieronder is het patroon de linnenbinding, toch kan de kleurstelling je de indruk geven dat het om een ander patroon gaat dan de linnenbinding.

Nog een paar voorbeelden

Schijnpatronen lenen zich ook heel mooi voor een Gamp. Gamp is de Engelse term voor………. volgens mij hebben we er geen goed Nederlands woord voor. Het is in ieder geval een weefsel waarin je in de schering je scheringdraden en evenredige delen verdeelt en waar je per deel een andersoortig kleurverdeling, of een andere inrijg maakt. In de inslag doe je dat ook. Er ontstaat dan een doek met vierkanten, waarbij in ieder vierkant iets anders te zien is.

Zo heb ik onderstaande gamp gemaakt voor schijnpatronen. Ik pak deze er regelmatig bij om een schijnpatroontje voor een nog te weven lap uit te kiezen. Aan de schering en inslagzijde heb ik per vierkantje met een labeltje aangegeven hoe de schering en de inslag eruit zag. Hierdoor hoef ik niet steeds m’n bindingstekening erbij te zoeken als ik een bepaald schijnpatroontje wil gebruiken.

Wil je nu zelf zo’n gamp maken? Dan vind je hieronder de bindingstekening ervan. Klik hier om de tekening te vergroten.

Meer voorbeelden van schijnpatronen: