Back

Het 1e werkstuk is van wol gemaakt. Wol heeft de eigenschap dat het in water en bij wrijving wil gaan krimpen/vilten. Van deze eigenschap gaan we dankbaar gebruik maken.

  • Dompel je sjaal in een badje van lauwwarm water met een half dopje Eucalan of een ander wolwasmiddel. Laat de wol zich helemaal vol zuigen. Haal je sjaal uit het bad en knijpt er zoveel mogelijk water uit. NIET WRINGEN!
  • Dompel je sjaal nu in een badje lauwwarm of koud water om te spoelen. Laat het wol zich weer helemaal volzuigen. Beweeg je sjaal zo min mogelijk. Haal het uit het bad en knijpt het zo goed mogelijk uit.
  • Rol je sjaal in een handdoek en laat de handdoek zoveel mogelijk vocht opnemen. Niet wringen. Wel knijpen.

Controleer je sjaal. Sommige wolsoorten kunnen aan een bad zoals hierboven beschreven al meer dan voldoende hebben. Het effect dat je nl. wilt bewerken is dat de geweven draden zich aan elkaar vasthechten en niet meer onderling verschuifbaar zijn. Overigens zijn er ook wolsoorten die nauwelijks tot niet willen vilten/krimpen.

De foto hieronder laat heel mooi zien hoe de vezels willen hechten. Links zie en voel je dat de draden volledig los zijn van elkaar en rechts zullen de draden niet of nauwelijks nog van elkaar wijken.

Als je dit resultaat nog niet hebt bereikt, dan kan je dit realiseren door je sjaal (zonder handdoek) steeds met kracht op een tafel voor je te gooien. Controleer steeds na een 5-6 worpen wat het effect is. Met wol kan het soms ineens heel snel gaan. Dan heb je soms al wel 20 keer de sjaal op de tafel gegooid en zie je geen enkel effect. En dan ineens……. na nog eens 2x keer gooien is het helemaal goed. Ik kan je vertellen dat je op zo’n moment heel blij bent dat je niet hebt laten verleiden om nog eens 20x te gooien zonder tussentijds te controleren.

Sommige wolsoorten vervilten zo mooi dat je misschien gebruik wilt maken van het harige effect. Wacht dan tot je sjaal helemaal droog is en borstel deze dan met een fijne borstel, een mohair borstel, of zoals in dekenfabrieken met kaardebollen.