Back

Voor ik je uitleg wat de keperbinding is, gaan we nog even terug naar een linnenbinding. Voor een linnenbinding heb je minimaal 2 schachten nodig. Zie bindingstekening links hieronder. Voor een keperbinding heb je minimaal 3 schachten nodig. Zie bindingstekening rechts hieronder.

Voor het bepalen van de weefdichtheid neem je nu niet ong. 50% van het aantal draden van de cm-proef, maar ongeveer 75%.  Geeft je cm proef aan dat er 12 draden in een cm gaan, dan neem je voor een linnenbinding ongeveer 6 dr/cm weefdichtheid en voor een keper ong. 9.

De keperbinding kennen we vooral van de denim stoffen. Het is een sterke binding die toch soepel is.

We pakken de bindingstekening er nog eens bij.  En dan zie je dat je de keper op twee manieren op 3 schachten kunt weven

Links zie je de kettingkeper en rechts de inslagkeper


Kepers geweven op 4 schachten kunnen op 3 manieren geweven worden.

3.3.1. Kleur gedraagt zich anders in een keper dan in een linnenbinding

In de Colormixer van de website Warp and Weave kan je heel mooi zien wat het verschil is. In dit geval heb ik gekozen voor roze garen voor de warp (schering) en blauwe garen in de weft (inslag).

Als je vervolgens doorscrollt krijg je een indruk wat het effect van deze kleuren zijn in een linnenbinding, in een 1/3, 2/2/ en 3/1/ keper. Zie je hoe kleuren in een linnenbinding (Plain Weave) zich veel meer vermengen dan in een keper?

Vervolgens zie je ook wat de kleuren doen als het verf zou zijn. Doe b.v. 100% van de scheringkleur in een potje en het is helemaal roze. Maar meng 75% van de scheringkleur en 25% van de inslagkleur dan wordt het al wat paarsroze.