Back

Spiergeheugen zorgt voor automatisme

Je hebt gemerkt dat het weven een groot aantal repeterende handelingen in zich heeft. Om ervoor te zorgen dat je deze handeling snel en met de minste kans op fouten uit te voeren, helpt het om spiergeheugen op te bouwen. Hoe doe je dat? Simpel door dezelfde handelingen altijd op dezelfde wijze te doen. In noem hieronder een aantal voorbeelden:

  • Zorg dat je je scheerraam, scheermolen altijd op dezelfde manier gebruikt tijdens het scheren. Je hoeft niet werkwijze aan te houden zoals hieronder in de foto, maar wijs is om een werkwijze te kiezen die je altijd volgt. Als je spiergeheugen opgebouwd is, zal je merken dat het scheren bijna automatisch gaat en dat je simpelweg aan je handen merkt zodra je een fout maakt.
  • Rijg je hevels en riet altijd van dezelfde kant in.
  • Zoek altijd de herhaling in je patroon en rijg op deze wijze je hevels in.
  • Zorg altijd dat afgewerkte draden op een cm na afgeknipt worden. Op deze wijze weet je ook dat je het niet meer hoeft af te werken.

Zo kan je nog veel meer vaste afspraken met jezelf maken. Zo heb ik bijvoorbeeld met mezelf afgesproken dat

  • m’n steeklat/schuitje bij een linnenbinding altijd van links naar rechts gaat als ik de oneven schachten omhoog heb en van rechts naar links bij geheven even schachten.
  • m’n steeklat/schuitje bij een zwevende zelfkant altijd heen over de zelfkant gaat en aan de andere kant onder de zwevende zelfkant door gaat.

Hieronder een filmpje waarin eva ook vertelt over spiergeheugen. Ze vertelt dat ieder nieuw patroon concentratie van haar vraagt. Ze moet dan goed opletten dat het gaat zoals het moet. Tot haar lichaam begrijpt hoe het patroon werkt. Dat is precies hoe het gaat met spiergeheugen. Je hoofd kan wel snappen hoe het moet, maar je lichaam moet het ook snappen.

Klik op de foto om naar de reportage te gaan.