Back

Weefgetouwen kan je op verschillende manieren categoriseren:

  • Op basis van bediening: Hendels, handhef, trappers, dobby, computergestuurd
  • Op basis van aanbinden: directe aanbinding, indirecte aanbinding
  • Op basis van de beweging van de schachten: opgang, neergang, op- en neergang

Bediening

Een aantal fabrikanten maken dusdanig brede tafelweefgetouwen dat er vraag kwam naar een uitbreiding naar trappers. Bij de foto's je hier een voorbeeld van. Het gaat hier in beginsel om een hendelgetouw, en de trappers zijn additioneel.

Aanbinding/Op- en neergang

Een directe aanbinding betekent dat de bediening (hendels/trappers) rechtstreeks aan de schacht is gebonden. Bij een tafelweefgetouw is dat b.v. het geval. Hier worden de schachten geheven.

Bij de Normalo patent, een staand getouw is er ook sprake van de directe aanbinding. De trappers zijn aan de onderzijde van  de schachten gebonden. Bij iedere trapbeweging worden de schachten naar beneden getrokken.

Er zijn twee soorten indirecte aanbindingen. 

Links zie je de aanbinding voor Counter Balance en Paardjes getouwen. Ieder schacht is aan een schemel gebonden. De trappers worden aan de schemels gebonden. Op het moment dat de trapper ingedrukt wordt komt/komen de schacht(en) die aan de trapper gebonden zijn naar beneden. Door het counter balance mechanisme of door het paardje, gaan tegelijkertijd de overige schachten omhoog.

De contramarche kent een systeem met 2 sets schemels. Iedere schacht is aan beide schemels gebonden. De onderste schemels trekken de schachten naar beneden en de bovenste schemels trekken de schachten omhoog. Stel dat je patroon zegt dat trapper 1 de schachten 1 en 3 naar beneden moet trekken, dan worden deze trapper gebonden aan de onderschemels voor schachten 1 + 3. Ook wordt de trapper gebonden aan de bovenschemels voor trapper 2 en 4. Hierdoor wordt bij de bediening van trapper 1 de schachten 1 en 3 naar beneden en de schachten 2 en 4 naar boven getrokken.

Onderdelen van het getouw