Back

Ook voor weven geldt dat een goed begin het halve werk is. Op deze pagina lees je welke voorbereidingen je dient te treffen voor je kunt beginnen om je getouw weefgereed te maken. 

Voorbereiding

De volgende 6 voorbereidende stappen zullen iedere keer een ander antwoord krijgen.

 1. Bepaal wat je gaat maken.
 2. Wat is het doel van het product? Welke eigenschappen moet het hebben? Vocht opnemend, soepel vallend, koel dragend enz.
 3. Kies het garen(s) die de belangrijkste van deze eigenschappen hebben.
 4. Kies je binding/patroon
 5. Bepaal je weefdichtheid
 6. Maak een garen berekening
Voorbeeld

Stel je wilt gewoon in het wilde weg weven. Dan kunnen de antwoorden op bovenstaande vragen zijn:

 1. Wild-weven-lap
 2. Het proces van het weven is belangrijker dan het resultaat. Wil vooral het gevoel van het in het wilde weg weven ervaren. Gareneigenschappen zijn niet van belang.
 3. Zak met restgarens
 4. Ik wil geen patroon en zal ook in het wilde weg de hevels inrijgen de draden door het riet halen. Ik kies een 20/10 riet waardoor ik gemakkelijk meerdere draden door één opening kan halen als ik daar zin in heb.
 5. Ad random
 6. Niet nodig, ik gebruik restgarens en als een bolletje op is, pak ik een volgende.

De antwoorden op de vragen kunnen ook zeer uitgebreid en gedetailleerd zijn. De Weefbrief voor de sjaal van wol is een voorbeeld dat al wat meer detail en precisie in zich heeft. Hieronder ga ik er nader op in.

Garenkeuze

Schering

Als je gevorderd bent in het weven dan kan je wel enige risico nemen met de schering. Maar als beginner is het wel zo fijn als je niet te vaak last hebt van scheringdraden die knappen. Ook wil je als beginner geen scheringdraden die steeds vriendjes met elkaar willen worden, waardoor je bij ieder schachtenwissel de draden van elkaar af moet trekken.

 • Kies daarom een draad die niet harig is, niet snel vervilt en geen sterke twijn heeft.
 • De draad moet na uitrekken in de oorspronkelijke staat terugkomen. Meet 40 cm van de draad en knip dit af. Probeer door aan de uiteinden te trekken, de draad zo ver mogelijk uit te rekken en hou dat 30 sec. vast. Laat de draad weer los en meet deze. Is de draad weer 40 cm? Dan is dit een prima draad. Linnengaren bv. rekt uit maar komt niet meer in oorspronkelijke vorm. Daarom is dit geen geschikt garen voor een tafelgetouw. Wol en de meeste soorten katoen, cottolin, verschillende synthetische garen zijn prima.
 • De draad mag dus uitrekken, maar het moet ook niet te elastisch garen zijn.
 • Zorg zolang je bezig bent met de basis van het weven dat alle scheringdraden van hetzelfde materiaal zijn. Als je verschillend materiaal hebt, kan het zijn dat sommige draden rekbaarder zijn dan de andere en daarom spanningsverschillen gaan geven. Later als je de beginnersfase voorbij bent kun je juist dankbaar gebruik maken van de effecten van verschillende garens in de schering.
 • Krab met je nagel stevig over de draad. Hiermee boots je het effect van een schurend riet op de draad na. Raffelt de draad niet uit? Wordt deze niet zwakker? Dan is dit garen prima om te gebruiken.

Inslag

Voor de inslag kan je alle garens en ook andere materialen kiezen. Ook zwakke garens laten zich prima in de inslag verwerken.

Blijf echter letten op het doel van het werkstuk dat je gaat maken. Bij een proeflap kan je fijn experimenteren, maar maak je bv. een sjaal dan moet al het inslagmateriaal dezelfde eigenschappen hebben. Kies je bv garens met een verschillende krimppercentage, dan zal de breedte van je sjaal ook in breedte variëren.

Berekeningen

Download de uitleg voor de Garenberekening

Nut en noodzaak van een weefbrief

Het nut en noodzaak van de weefbrief bepaal je zelf.

 • Er zijn wevers/weefsters die hun voorbereidingen op een kladje doen en deze weggooien zodra het werkstuk klaar is.
 • Er zijn ook wevers/weefsters die iedere berekening, elke gedachte, elk kladjes zorgvuldig verwerken in hun weefbrief en er vervolgens garenmonsters en weefstalen bijplakken enz.
 • En tot slot zijn er heel veel wevers/weefsters die ergens tussen deze twee bovenste uitersten in zitten.

Wat is een weefbrief?

 • In een weefbrief beschrijf je je voorbereiding (berekeningen, keuzes voor garens, ontwerp enz.)
 • Je verslaat in de weefbrief alles wat opmerkelijk is, welke oplossingen je bedacht hebt en alle informatie die je verder nog wilt bewaren.
 • De weefbrief dient ter lering en vermaak. Je beoordeelt je eigen werkstuk en bepaalt wat ervan succesvol is en dus voor herhaling vatbaar, wat je niet weer zo wilt doen  en hoe je dat een volgende keer gaat aanpakken.
 • De weefbrief zorgt voor historie. Zelf merk ik dat ik vaak terugblader in oude weefbrieven omdat ik bijvoorbeeld een bepaald probleem eerder ben tegen gekomen, maar niet meer weet hoe het opgelost is. Of ik weet niet meer wat de krimp van een bepaald garen is. En nu ik dit garen opnieuw wil gebruiken, is het wel handig dat ik even nakijk met welk percentage krimp ik rekening moet houden.

Hoe je na deze cursus de weefbrief wilt hanteren  is aan jou. Tijdens deze cursus vraag ik je echter om voor ieder werkstuk nauwkeurig de weefbrief in te vullen en bij te houden. Simpelweg om te ervaring hoe dit in z’n werk gaat. 

Voor je eerste werkstuk heb ik de Weefbrief al deels voor je ingevuld. Hieronder kan je de weefbrief als Word-document downloaden, waardoor je het eenvoudig kunt bijwerken. Werk je liever niet met de computer, print de weefbrief dan en vul deze verder met pen in.

Download de Weefbrief voor de sjaal van wol