Back

Klos wikkelen

Het weven met een schuitje lijkt  eenvoudig. En dat is het ook. Dat wil zeggen als je het klosje goed gewikkeld hebt en niet al te dik garen voor de inslag gebruikt, dan kan het weven met een schuitje (Shuttle) heel prettig zijn. Bij klosjes die niet goed weven, zal je merken dat de draad kan blokkeren en daardoor de inslag draad (vaak ook nog in een vorige inslag) veel te strak trekt. Het kost tijd en moeite om dit te herstellen.

Meest gangbare manier

De meest gangbare manier van klos wikkelen zie je op de afbeelding hiernaast. Eerst wikkel je aan weerszijden kleine heuveltjes, waarna je de ruimte tussen de heuveltjes vult. Er mag zelfs een bolling in het midden ontstaan.

Zelf heb ik echter gemerkt dat m'n klosjes op deze wijze gewikkeld weliswaar prima lopen. Echter als mijn draad zover afgerold is dat het tussen de twee buitenste heuvels aardig op z'n eind begint te lopen, dan gebeurt het weleens dat één van de buitenste heuveltjes instort, waarna de draad om de pin van m'n schuitje gaat zitten. Dit is blokkeerprobleem 1. 

Wat ook kan gebeuren is dat de draad die bij de opbouw van de twee heuveltjes aan de buitenkant zit, belemmerd wordt door een heuveltje bij het afrollen. Dit is blokkeerprobleem 2.

De lessen klos wikkelen die ik in het verleden had en al wat ik in boeken over klossen wikkelen heb gelezen, heb ik aan de wilgen gehangen. Experimenteren heeft ervoor gezorgd dat ik de klossen op een andere wijze wikkel. Er kan weliswaar wat minder garen op een klosje, maar dat vind ik een minder groot probleem dan blokkerende draden.

Mijn werkwijze

De werkwijze gaat als volgt:

  • Wikkel eerst de draad om de klos  waarbij je aan weerszijden zo'n 1,5-2 cm vrijhoud.
  • Hou je duim en wijsvinger dichtbij de klos. Hierdoor kan je goed sturen. Laat de draad glijden tussen duim en wijsvinger, zodat het niet snijdt of heet wordt.
  • Laat je garenwinder niet te snel lopen en wikkel er steeds een laagje bij van rechts naar links en van links naar rechts. En bij iedere laag ga je steeds minder ver dan de vorige laag.

Op deze wijze heb ik nooit last van blokkerende draden.