Back

Persoonlijk vind ik spanningsproblemen het meest irritante wat er maar bestaat. Door zorgvuldig te scheren en op te bomen probeer ik spanningsproblemen te voorkomen. Maar toch ontkom ik niet altijd aan lubberende draden of draden die om onverklaarbare reden steeds meer onder spanning komen te staan.

Aan de orde komt:

 • hoe spanningsproblemen voorkomen
 • hoe spanningsproblemen oplossen

Spanningsproblemen voorkomen

 • Kies het juiste garen voor het getouw. Getouwen waarbij alleen de schachten die bediend worden, geheven of naar beneden getrokken worden (dus geen paardjes, counter balance of contramars) hebben meer moeite met garens zonder rek en garens de na het rekken niet terugkomen in de oude stand. Denk b.v. aan linnengarens, sommige tapijtgaren enz.
 • Scheer zorgvuldig, waarbij de draad steeds op zelfde spanning blijft.
  • Zorg daarom dat je garen vrij kan afrollen. Ontrol een bol dus niet van binnenuit, en doe een bol die van buitenaf afrolt in  bv een emmer, zodat deze zich niet om een stoel- of tafelpoot rolt en daardoor blokkeert. Op neem klossen die waarbij de draad naar boven geleid wordt. Hiernaast een oplossing die door iemand op facebook gepost is.
  • Als je even je handen vrij nodig hebt, fixeer de draad op juiste spanning. Gebruik een klem of maak een mastworp
  • Maak de schering in één keer af. Als je pauzeert kan het zijn dat je een ander gevoel van spanning in je handen hebt.
  • Maak de schering nooit breder dan voor 30 cm doek. Als je kijkt naar de tekening van de groene driehoeken hiernaast zie je waarom. De brede kant van de schering stelt het deel voor dat je door de evenaar laat lopen. De punt van de driehoek stelt het lengte fixatiepunt voor. Bij de rechtse driehoek zit er niet zo heel veel verschil in de lengte van de draden van het midden van het brede deel als aan de zijkanten. Bij de andere driehoek echter zal je merken als je het lengte fixatiepunt pakt, dat een heel deel van de middelste draden losser hangen dan de buitenste draden. Dit zal alleen maar erger worden naarmate je voor meer breedte dan 30 cm hebt geschoren. Beter is het om dan twee of meer scheringen te maken.
 • Boom zorgvuldig op
  • Je zorgt dat de draden mooi strak om de aanbind lat liggen en dat de draden goed verdeeld zijn over de aanbindlat.
  • Vertrouw op je scheerkwaliteiten. Ga zeker NIET de schering borstelen. Je kunt de schering vanaf een lengt fixatie punt wat op en neer bewegen, of kleine rukjes geven. Als je een of meer draden echt van lengte af ziet wijken dan is die een Signaal en Stop je met waar je bezig mee bent. Eerst ga je Onderzoeken wat de oorzaak is (mogelijk een draad die niet om de aanbindlat ligt? Of toch een scheerfoutje? ) Dan ga je Oplossen. SSOO
  • De oplossing voor een te lange draad (dus geen andere oplossing) is om deze recht te leggen op gelijke spanning met de rest. Zorg dat het lengte verschil pas zichtbaar gaat worden als de hele ketting is opgeboomd.

Spanningsproblemen oplossen

En dan heb je alles onder goede spanning aangebonden. Het ziet er naar uit dat je probleemloos kunt gaan weven. En toch merk je op enig moment dat één of meerdere draden meer of minder spanning gaan krijgen. Hieronder de oplossingen:

 • SSOO, meer of minder spanning is een signaal. Stop je werk en Onderzoek wat de oorzaak is. Misschien zit er iets klem, is een draad geknapt of is er iets anders aan de hand. Probeer Op te lossen wat kan. Hieronder een paar mogelijkheden.
 • Wees creatief, ik heb altijd tafelkleed gewichtjes, scheergewichtjes enz. bij de hand. Maar ook heb ik rondhoutjes van verschillende dikten beschikbaar. De gewichtjes kan je aan een scheringdraad achter de hevels hangen. Zoek de juiste zwaarte, waardoor er geen te grote spanningsverschillen met de rest van de schering ontstaan. Soms zitten ineens 6,7,8 draden naast elkaar te los en onderzoek ik of ik het kan oplossen door b.v. een rondhoutje op een verflatje op de garenboom onder de betreffende draden te leggen.
 • Als niks lukt……of het wordt alleen maar erger, knip dan de scheringdraad gewoon door en behandel het als een geknapte draad.