Duurzaam weven met hergebruikt plastic

In mijn zoektocht naar een sterk, betaalbaar en duurzaam weefsel stuitte ik op een verrassende optie: plastic. Nu hoor ik je al denken: “Plastic duurzaam? Hoe dan?” Laat me je uitleggen waarom ik geloof dat dit plastic een duurzame keuze kan zijn.

De gemeente Almelo kampt met een groot probleem: het afval wordt belabberd gesorteerd, waardoor veel verpakkingsmaterialen, waaronder plastic, uiteindelijk in de verbrandingsoven belanden in plaats van gerecycled te worden. Ik vind dat ontzettend zonde. Bovendien zijn er plastic verpakkingen die nog prima hergebruikt kunnen worden. Waarom zouden we bestaand plastic vervangen door een ander materiaal, zolang het plastic nog in goede staat is? Het kan immers na (her)gebruik ook nog gerecycled worden. Toch?

Het viel me op dat de plastic verpakkingen van 6-packs limonade een behoorlijk oppervlak beslaan. Dus bedacht ik me: wat als ik van één verpakking een lang lint zou knippen? Zou dat geschikt zijn om mee te weven? Uiteraard moest ik dit idee meteen uitproberen.

Het bleek verrassend eenvoudig om een lint van de verpakking te knippen. Echter, het plastic is niet overal even dik en flexibel. Het wordt namelijk strak om de 6 flessen gekrompen met behulp van hete lucht. Hierdoor is het plastic op de krimpplekken dikker en op de uitstulpingen van de fles, zoals de bodem, dunner. Desondanks besloot ik ermee te gaan weven.
Voor de schering koos ik vissersdraad met 2 draden per centimeter. De structuur van het geweven materiaal is fascinerend. De delen waar het plastic dikker is, zijn wat moeilijker in te voegen in de inslag, terwijl de andere delen zich soepel voegen. En eerlijk gezegd, ik vind het prachtig. Na wat experimenteren ontdekte ik dat de kleuren van de verpakking van de Freeway Cola Light het meest geschikt is voor het doel dat ik voor ogen heb.

Het is opmerkelijk hoe we hergebruikt plastic kunnen transformeren tot een uniek geweven materiaal. Met creativiteit en innovatie kunnen we een positieve impact hebben op ons milieu. Door plastic verpakkingen een tweede leven te geven in plaats van ze weg te gooien, dragen we bij aan een duurzamere toekomst. Ik blijf experimenteren met verschillende materialen en technieken, en ik kijk ernaar uit om te zien hoe anderen zich laten inspireren om ook met hergebruikte materialen te weven. Samen kunnen we verschil maken!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.