Draden van het Overijssels slavernijverleden
14 juli - 01 december
Uniek participatief kunstproject “Draden van het Overijsselse slavernijverleden”
Op 14 september 2024 start Draden van het Slavernijverleden, een uniek participatieproject dat het Overijsselse slavernijverleden op een heel bijzondere manier in beeld brengt. Waar lange tijd gedacht werd dat de koloniale geschiedenis vooral iets van het westen van ons land was, blijkt niets minder waar te zijn. Ook in Overijssel zijn vele sporen van deze pijnlijke geschiedenis terug te vinden.
Met coördinatoren en handwerkende vrijwilligers gaat er gewerkt worden aan een bijzonder wandkleed van 35 meter waarin deze geschiedenis verbeeld wordt. Dit project vindt van 14 september t/m 1 december 2024 plaats in De Museumfabriek in Enschede. Vanaf 12 januari 2025 gaat het project verder in Het Academiehuis Grote Kerk in Zwolle.
Vrijwilligers gezocht
Dit initiatief brengt mensen samen om een betekenisvol wandkleed te creëren dat de verhalen van het slavernijverleden in Overijssel visualiseert en een vernieuwende dialoog tot stand brengt. Bewoners van Overijssel, van alle leeftijden en achtergronden, worden uitgenodigd om deel te nemen aan de totstandkoming van dit wandkleed. Er kan op verschillende plaatsen in de provincie aan het wandkleed gewerkt worden, zoals in De Museumfabriek in Enschede en Het Academiehuis in Zwolle.
Achtergrondinformatie
Het ontwerp voor het wandkleed is gemaakt door kunstenaar Amber Hyacinth. Ze heeft zich hierbij gebaseerd op de geschiedenis en persoonlijke verhalen van nazaten, die met het onderzoek ‘Overijssel & Slavernij’, uitgevoerd door de Overijsselacademie, naar boven zijn gekomen.
Naast het gezamenlijk creëren van het wandkleed is er een randprogrammering van onder andere dialoogsessies, lezingen, Keti Koti Ontmoetingstafels, Wereldcafés, participatief drama, educatieprojecten en een indrukwekkende. Hierdoor wordt een brede groep mensen met elkaar in contact gebracht. Het samenwerken aan dit unieke en monumentale kunstwerk werkt sociaal verbindend en bevordert onderlinge gesprekken over het thema, waardoor ook de kennis over het Overijsselse koloniale verleden toe zal nemen. Hoe beter we onze eigen banden met de koloniale gebieden kennen, hoe groter de kans op begrip tussen Nederlanders voor elkaars achtergrond en diversiteit.
Aanmelden
We zijn op zoek naar vrijwilligers die graag mee willen werken aan dit betekenisvolle project. Aanmelden voor de locatie in De Museumfabriek is al mogelijk. Vanaf 14 september tot en met 1 december kan je hier op dinsdagen, woensdagen en donderdagen van 11.00-13.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur aan het wandkleed werken. Je kan jezelf of jouw handwerkclub opgeven door een e-mail te sturen naar aanmelden@overijsselacademie.nl met de volgende informatie:
- Jouw naam en evt. de namen van personen die samen met je mee willen doen.
- Gewenste datum en tijd (11:00-13:00 of 14:00-16:00).
Heb jij al expertise in handwerken en ben je enthousiast om meer te betekenen voor het maakproces van dit project? We zijn nog op zoek naar vrijwilligers die het maakproces op locatie willen begeleiden. Neem dan contact op met l.hemme@demuseumfabriek.nl
Als er meer dagen beschikbaar worden gesteld, zullen we dit op de webpagina Draden van het Overijsselse slavernijverleden – Overijssel Academie communiceren.
Voor vragen, mail gerust naar info@overijsselacademie.nl.
Vriendelijke groeten,
Team Overijsselacademie en alle andere partners van het project: Stichting Villa Maecenatis, Het Academiehuis, De Museumfabriek, Rijksmuseum Twenthe, Oyfo, Anno, Fundatie, Comité 30 juni-1 juli, Stadkamer, Etty Hillesum Centrum.