Trijp tentoonstelling
Meerdere malen ben ik in Oyfo geweest. De verschillende Trijp-rollen en de Trijp-drukpers behoren volgens mij tot de vaste collectie. Deze waren mij dus al bekend. Door de tentoonstelling bekeek ik de attributen met andere ogen. Van tevoren had ik me al wat ingelezen op internet. Hieronder een aantal links die ik gevolgd heb.
- Hengelose Trijpweverij
- De peperdure stof trijp uit Hengelo, dat zat in de Titanic en de Oriënt-Express. Zelfs Juliana zat erop
- De groten der aarde telden een fortuin neer voor een bijzonder stukje textiel uit Hengelo
- Hoe een Twentse stof op de Titanic belandde
De tentoonstelling is meer dan Trijp-attributen die tot de vaste collectie van Oyfo behoren.
Zo was bijvoorbeeld een stukje trijp op een handweefgetouw geweven met dik garen. Duidelijk is zichtbaar dat het om een poolweefsel gaat.
En hoe herkenbaar zijn de stoffen toch. Vroeger kwam ik vaak meubelen bekleed met Trijp tegen. Dit vind ik bijzonder. Door de artikelen die ik vooraf gelezen had, kreeg ik de indruk dat Trijp onbetaalbaar zou zijn voor de gewone “man”. Ik kom uit het arbeidersmilieu, waar weinig te besteden was. Maar toch zag ik bij onszelf, maar ook bij andere arbeiders dat zij meubilair hadden dat bekleed moet zijn geweest met Trijp.
Ik kan nog veel meer over deze tentoonstelling vertellen, maar dat ga ik niet doen. Kan vooral zeggen: “Ga kijken!”
Als je nog nooit in Oyfo bent geweest, dan is het sowieso leuk om daar te kijken. Ook leuk om kinderen mee te nemen. Zij kunnen binnen Oyfo volop spelen, ontdekken en knutselen. Met een museumjaarkaart kan je gratis Oyfo in.